המלצות כתבות מחקרים שותפים סיפורים אישיים

 

אודות העמותה


קרן התשובה פועלת ברציפות מאז 1972 לחילוץ עבריינים מעולם הפשיעה והאלימות והשבתם לחיק החברה בישראל. קרן התשובה, כשמה כן היא – קרן שעוסקת בהשבת התועים בדרכי העבריינות והפשיעה אל החברה הפתוחה, אל המשפחה, אל העם והמדינה.

רקע

קרן התשובה נוסדה בשנת 1972 בידי תת גונדר הרב אברהם חזן, ששימש אז רב ראשי למשטרת ישראל ולשירות בתי הסוהר. הוא יזם הפעלת ארגון וולונטארי שיסייע לאסיר המשתחרר בצעדיו הראשונים מחוץ לכלא, על מנת שייקל עליו להתנתק מעולם הפשע. הרב חזן הגיע כבר אז למסקנה מדהימה, שהוכחה שוב ושוב בשטח: אסיר לשעבר שחוזר לחיק החברה דרך צעדים מדודים ושיטתיים של שמירת תורה ומצוות, מגביר את סיכוייו להישאר אזרח חופשי ומשוחרר המועיל לעצמו, למשפחתו, לסביבתו ולחברה כולה.

למען שיקום האסירים שיש בהם פוטנציאל של שיבה לחברה דרך תורה ומצוות, הקים הרב חזן את קרן התשובה, וזכה לעידודם של כל שרי המשטרה שכיהנו בתקופתו – השרים חיים ברלב, שלמה הלל וצחי הנגבי.

הרב חזן זצ"ל ניהל את הקרן גם לאחר פרישתו לגמלאות בשנת 1992, ובשנת 2000 העביר את שרביט ניהולה לבנו רו"ח יואל חזן, המוביל אותה בנבכי הזמנים המשתנים והתקציבים המתמעטים, לצידו של ועד מנהל ואסיפה כללית של אנשים טובים שנותנים כתף מזמנם ולעיתים גם מכספם כדי להבטיח את המשך פעילותה של הקרן.

קרן התשובה זוכה גם לעידודם של גורמי שירות בתי הסוהר. מחקר שערכה נציבות שב"ס בסוף 1999 העלה ממצאים מדהימים: 92% מכלל מטופלי קרן התשובה, לא חזרו לבתי הסוהר. יש לנתון זה משמעות אדירה: בעוד שהממוצע הארצי של שיבה לבתי הסוהר (רצידיב יזם) לאסירים ללא תכנית שיקום, מגיע למימדים מבהילים של 67%, חוזרים לבתי הסוהר רק 8% מקרב מטופלי קרן התשובה. עבודת מחקר שביצע הקרימינולוג ד"ר אורי טימור, כיום מרצה באוניברסיטת בר אילן, למען קבלת תואר דוקטור באוניברסיטה העברית, העלתה כי נתונים אלה מובהקים ומתקיימיםלאורך כל הדרך, ולדברי החוקר המצב בשטח אפילו אופטימי יותר מבחינת הישגי קרן התשובה.

קרן התשובה פועלת במספר מישורים, אולם בראש וראשונה עוסקת באיתור המועמדים הפוטנציאליים להשתקם במסגרתה כבר בתוך בתי הסוהר. הקרן מקבלת לידיה את הטיפול באסיר, ועם שחרורו מסייעת לו בהשגת תעסוקה ולעיתים בהכשרה מקצועית, תומכת בפתרון בעיות רפואיות (שיניים בעיקר), מעודדת נישואין ומשתתפת במימון הוצאות בעת הולדת ילדיו. הקרן גם מסייעת לו בהעברתו לדירה אחרת שתנתק אותו מסביבתו הקודמת, משגרת מענקי חג ומקיימת מפגשים חברתיים אחת למספר חודשים להידוק הקשר בינה לבין אסיר לשעבר המטופל על ידה כעת, ולבין בוגריה.